Vprašajte nas Prva stran

Nova generacija HMI/SCADA sistema proizvođača GE Digital

GE Digital napravio je četvrtu generaciju HMI/SCADA sistema (GE iFIX ver. 5.8 R2).

Pročitaj više

MePIS Energy Buildings 1.7 – nova verzija programske opreme

Za uspešno uvođenje mera štednje energije, i uvođenje energetskog menadžmenta u zgradama, moramo pre svega prepoznati izvorni nivo potrošnje energije, za šta nam je potrebna adekvatna informaciona podrška sa bazom podataka i efikasnim savremenim analitičkim alatima.

Pročitaj više

Infrastruktura

 

beogradske elektrarne

 

Prvi projekat frekventno regulisanog upravljanja cirkulacionim pumpama u Beogradskim elektranama, Metronik je izveo 2007. godine na objektima toplana Novi Beograd, Dunav, Voždovac i Konjarnik. Projekti su obuhvatali projektovanje, isporuku opreme, instalaciju povezivanje i puštanje u rad frekventnih regulatora finskog proizvođača Vacon na 690VAC. Napajanje sa 6kV dovoda je obezbeđeno putem step down suvog transformatora italijanskog proizvođača Zucchini. Veza sa nadzorno upravljačkim sistemom je obezbeđena putem redudantne Profibus komunikacije, koju su posebno za potrebe Beogradskih elektrana razvili Metronikovi inženjeri, a Vacon je uvrstio u svoju standardnu ponudu. Od 2007. do danas, Metronik je sa uspehom izveo regulaciju preko 30MW pogona u više beogradskih toplana kojima takođe pruža usluge servisa, preventivnog i interventnog održavanja.


 

telekom_slovenije

 

Od 2007. Metronik gradi sistem centralnog računarskog  nadzora, na koji je danas prikljućeno više od 200 udaljenih centara (lokalni centri) u koje je ugrađena komunikacijska oprema Telekoma Slovenije. Metronikov sistem nadzire uslove u prostorijama u koje je ugrađena oprema Telekoma Slovenije i oprema drugih zakupaca Telekomove infrastrukture (T2, Mobitel, Amis…). Sistem daljinskog vođenja nadzire kvalitet i potrošnju električne energije, stanje klimatskih parametara u prostorijama , funkcionisanje uređaja i osigurava obračun raspodele potrošnje energije između zakupaca lokacija. Na pojedinim lokacijama su ugrađeni upravljački uređaji OPTO 22 SNAP-PAC1, koji primaju podatke iz različitih uređaja i sa centrom vođenja povezani su preko Ethernet mreže. U centru upravljanja se nalazi nadzorna programska oprema Proficy iFiX SCADA i procesni arhiv Proficy Historian (GE Fanuc). Korisnici iz različitih područnih jedinica pristupaju podacima u nadzornom sistemu putem tehnologije udaljenih tankih klijenata (iFix iClient Terminal Server, GE Fanuc). Svi alarmi u sistemu se preko protokola SNMP prenose i u nadređeni nadzorni sistema.

 


 

logo_slovenskezeleznice

 

Za Slovenske železnice Metronik od 2003. izvodi projekte automatizacije železničkih stanica i centra vođenja. Nadzorni sistem, koji je postavljen na 32 železničke stanice i u dva centra vođenje prometa, osigurava upravljanje rasvetom, grejanjem skretnica, kao i nadzor klimatskih i elektroenergetskih uređaja na stanicama. Na upravljačkom nivou je korišćena distributivna upravljačko regulacijska oprema OPTO 22, koja uključuje SNAP-PAC R1 sa ugrađenom ethernet komunikacijom, inteligentni ethernet I/O i komunikacijske module. 

Na nadzornom sistemu korišćen je SCADA Proficy iFix proizvođača GE Intelligent Platforms. U nadzornom centru su SCADA serveri postavljeni u redudantnim konfiguracijama, što pruža visok nivo pouzdanosti. Sistem je izgrađen u vezi sa SQL sevrerom, alarmni događaji se direktno održavaju od strane SCADA aplikacije, gde se mogu kontaktirati za dalju analizu.

 


 

KP_VELENJE

 

Godine 2007. Metronik je u saradnji sa preduzećem  Artes izveo projekat automatizacije centralne energetske stanice koja snabdeva grad Velenje sa toplotnom energijom. Za potrebe daljinskog grejanja postavili smo više od 30 upravljačkih sistema Honeywell Excel 500 i nadzorni sistem Proficy iFIX klijentskim stanicama proizvođača GE Intelligent Platforms. Honeywell-ovi upravljački uređaji Excel 500 su ugrađeni i u toplotnim stanicama toplovoda u Velenju.

 


 

Termoelektrarne_Sostanj

 

Godine 2002. Metronikovi stručnjaci su u saradnji sa preduzećem  Artes za Termoelektrarnu Šoštanj razvili sistem  za preuzimanje i hronologiju događaja na Bloku 4. 2003. je sistem uveden i na Bloku 5. Sistem automatski prepoznaje tok događaja do kojeg dolazi u slučaju greške na energetskom sistemu, pri čemu omogućava primanje više hiljada istovremenih podataka u milisekundnoj rezoluciji. U nekoliko sekundi prikaže uređene hronološke liste signala, čime je operateru omogućeno istovremeno praćenje i pravovremeno reagovanje kod ispada energetskog sistema. Sistem koji se temelji na izuzetno brzim ulazno/izlaznim  jedinicama OPTO 22 i na serveru Proficy Historian, arhivira sve promene što omogućava pretraživanje istorije događaja. U Termoelektrarni Šoštanj je za nadzor procesa postavljeno više od 60 Proficy iFix SCADA stanica proizvođača GE Intelligent Platforms.

 


 

Vodovod_kanalizacija_1

 

Za javno preduzeće Vodovod-Kanalizacija Ljubljana Metronik je u sektoru vodovod izveo telemetrijski sistem za nadzor i upravljanje vodovodnom mrežom (pumpne stanice, rezervoari, prepumpne stanice) . Postavili smo i telemetrijski sistem  za nadzor i vođenje u sektoru kanalizacija (prepumpavanje, pročistači ). Telemetrijski sistem  je izgrađen na temelju upravljačko-regulacijski jedinica OPTO 22 i SCADA sistema  Proficy iFix (GE Intelligent Platforms).

 


 

energetika-ljubljana

 

Prvi projekat osavremenjavanja dispečarskog centra, koji operaterima omogućava nadzor nad delovanjem kotlovskog postrojenja, crpne stanice i daljinskih stanica toplote sa jednog mesta, izveden je 1997. Leta 2008. Metronik je za JP Energetiku izveo projekat uvođenja celovitog proizvodnog sistema  MePIS Energy , čime je saradnja uz automatiku proširena na područje proizvodne informatike. U Energetici Ljubljana instalirano je 55 Proficy iFix klijenata (GE Intelligent Platforms), koji prikazuju preko 200 signala iz procesa. Energetika Ljubljana koristi Proficy Historian i Proficy Real-Time information portal.

 


Drugi korisnici

Komunalno podjetje Velenje

Vodovod Metlika

Beograjske elektrane

Beograjski Vododvod

 

NOVOSTI

Datum: 04.01.2017

GE Digital napravio je četvrtu generaciju HMI/SCADA sistema (GE iFIX ver. 5.8 R2).

Pročitaj više

ZAŠTO VERUJEMO METRONIKU

U 25 godina smo uspešno završili preko 1000 projekata u automatizaciji i proizvodnji informacionhi sistema.

Metronikove projektne ekipe imaju više od 70 inženjerskih stručnjaka za automatizaciju i informacione sisteme.

Pomogli smo mnogim korisnicima u industriji da smanje troškove i povećaju efikasnost svoje proizvodnje.